Facetartrose is artrose in de rug. Bij artrose is er altijd sprake van kraakbeen wat verzuurt en zelfs verdwijnt. Doordat dit bij facetartrose plaatsvindt in de rug, ontstaat er wrijving van de botten in de wervelkolom. Het verzuurde kraakbeen is niet meer in staat de botten van elkaar te houden. Hierdoor ontstaan aangroeisels van de botten en kunnen er zelfs pijnlijke ontstekingen ontstaan.
De wervels steunen met steeds twee gewrichtjes op de de wervel. Als door slijtage (vaak door ouderdom) het kraakbeen dunner wordt of verdwijnt, kan bewegen pijnlijk worden. Artrose kan leiden tot een ontsteking, en wordt dan artritis genoemd, in het geval van facetartrose dus facetartritis.
Met name na het 40e levensjaar veroudert het kraakbeen geleidelijk, onder andere als gevolg van verzuring. Door onze voeding kan de zuurgraad van het bloed te hoog worden. De verzuurde omgeving van het weefsel is een perfecte leefomgeving voor bacteriën, virussen en schimmels. Nu kunnen ontstekingen van het weefsel ontstaan. De botten hoeven dan nog niet eens langs elkaar te wrijven om al pijn te ervaren in de gewrichten. Bij een ernstig stadium van artrose waarbij het kraakbeen bijna of geheel is verdwenen gaan de botten tegen elkaar aan schuren. Ze beschadigen en kunnen vervormen.
Helaas is er voor artrose (nog) geen genezing bekend, dus ook niet voor facetartrose. Kraakbeen dat verdwenen is, komt niet meer terug. Er zijn aandoeningen waarbij de KPR-behandeling alleen tot een afname van pijnklachten kan leiden. Het kan dan noodzakelijk zijn de KPR-methode aan te vullen met extra (fysio)therapie om de belastbaarheid verder te verhogen (spiertraining, bewegingsinstructies, etc.). Genezing van de artrose is hierbij echter niet mogelijk.