Heeft u wel eens van een kyfose gehoord? Een kyfose is een kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte. De wervelkolom loopt normaal gesproken in een lichte s-vorm. De nek is hol, de onderrug hol en de bovenrug weer bol. Een kyfose wijst op een bolling/kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte, Een versterkte kromming wordt ook wel een hyperkyfose genoemd. Een extreem geval hiervan zorgt voor een bochel.
Een sterke kyfose kan het gevolg zijn van een verkeerde houding, een verandering van de tussenwervelschijven en na een infectie of beschadiging van de wervels. Het kan ook aangeboren zijn. Andere oorzaken van een kyfose kunnen zijn:
Een kyfose is goed te herkennen aan iemands houding. Het hoofd en de schouder staan niet recht boven de rug, maar hangen meer naar voren. Het kan ook lijken alsof degene heel onderuitgezakt staat en dan de bovenkant van de rug naar achteren laat hangen.
Vaak hebben mensen met een kyfose vooral last van rug, -nek en schouderklachten. Deze klachten kunnen ook hoofdpijn en evenwichtsproblemen als gevolg hebben. Daarnaast corrigeren deze mensen onbewust hun houding, wat zorgt voor spierpijn en vermoeidheid. Bij zeer ernstige gevallen van een vergroeide ruggengraat vergroeit ook de borstkas en verdrukt daarmee de longen. Dit leidt weer tot ademhalingsproblemen.
Oefeningen zijn belangrijk als u last heeft of als u een slechte houding aanneemt (die leidt tot kyfose). Door middel van oefeningen kunt u de rug soepel houden en de spieren versterken. Hierdoor verbetert uw houding en nemen uw pijnklachten af. Wij helpen u met het opstellen van de juiste oefeningen voor uw houding/klachten en zorgen ervoor dat u de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Deze oefeningen kunt u overal uitvoeren. Doe ze bijvoorbeeld vijf minuten tussen het werk door. Het belangrijkste is dat u rechtop staat en zit.
Onze KPR-therapeuten kunnen door middel van de Krullaards-methode geen kyfose behandelen maar wel de gevolgen hiervan.
Doordat het borstgedeelte van uw wervelkolom ‘vast’ zit, krijgt uw bekken het zwaarder te verduren. Bij eenzijdige houding of belasting ontwricht de kyfotische wervelkolom als het ware het bekken. Deze komt dan in veel gevallen ‘scheef’ te staan.
De behandeling zal in dit geval bestaan uit fysiotherapeutische behandeling en adviezen tav de kyfose en het rechtzetten van het bekken door middel van de KPR-methode.