Oorzaken van een hernia
Een hernia kan optreden op elke leeftijd maar wordt het meest gezien bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. In meer dan de helft van de gevallen is sprake van een aangeboren, genetisch bepaalde zwakte van het weefsel van de tussenwervelschrijf. Een hernia kan acuut zijn maar ook chronisch. Acute hernia die onbehandeld blijft en niet vanzelf geneest, wordt meestal een chronische hernia. Een hernia zonder genetische oorzaak is vaak het gevolg van
• een slechte spierconditie
• gebrek aan beweging
• langdurig zitten, veelal in een verkeerde houding
• zware rug belastende werkzaamheden
• vertillen, verschuiven, vallen
• plotselinge draaiweging van de romp
• een scheefstand van het bekken
Bij oudere mensen kan een hernia het gevolg zijn van verlies van sterkte en vitaliteit van de tussenwervelschijven. Mensen die roken hebben meer kans op een hernia. In theorie kan bij elke tussenwervelschijf een hernia optreden maar in 90% van de gevallen betreft het de drie onderste tussenwervelschijven. De kenmerken van een hernia in de onderrug zijn pijn in de onderrug zelf met mogelijk uitstraling naar een bil en/of been. Ook tintelingen in de benen en moeite met bukken en het maken van draaibewegingen behoren tot de kenmerken van een lage rughernia.
Behandeling hernia
De behandeling van een hernia verschilt per persoon en hangt af van de ernst en de plaats van de hernia. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder operatie klachten van een hernia te behandelen.
Kinesitherapie is erop gericht met intensieve oefeningen en behandelingen de klachten van een hernia te laten verminderen. Bij Chiropractie wordt gewerkt met druktechnieken. Deze druktechnieken worden toegepast om de beweeglijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen waardoor de uitstulping minder op de zenuw drukt. Pijnklachten, tintelingen en uitval van lichaamsfuncties kunnen op deze manier verminderen of verdwijnen. Indien sprake is van een ernstige hernia dan is chiropractie geen goede behandelkeuze.
Ook fysiotherapie behoort tot de mogelijkheden. Na een periode van rust volgt een intensieve behandeling gedurende ongeveer 6 weken, meestal wordt tegelijkertijd ook gekozen voor regelmatig (rug)zwemmen. Fysiotherapie wordt afgeraden indien sprake is van een ernstige hernia. Tenslotte kan ook worden gekozen voor epidurale infiltratie. Dit is een inspuiting tussen de wervels met behulp van een lange fijne naald. Over het algemeen is deze behandeling alleen mogelijk in de eerste drie maanden na het ontstaan van de hernia.
Indien de hernia of de klachten van een hernia het gevolg zijn van een scheef bekken, dan is KPR-therapie mogelijk. Tijdens de KPR-therapie wordt het bekken weer teruggebracht in de normale positie waardoor de klachten van de hernia afnemen of helemaal verdwijnen.
Herniaoperatie
Zijn de klachten van een hernia dusdanig heftig of langdurig dat behandeling zonder operatie niet mogelijk is, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een operatie van een hernia. De klassieke herniaoperatie bestaat uit verschillende varianten:
• dorsale herniaoperatie
• microscopische herniaoperatie
• micro-endoscopische herniaoperatie
• micro-tube herniaoperatie
Bij de klassieke herniaoperatie-technieken wordt altijd gekozen voor algehele verdoving of voor een ruggenprik. Hiervoor moet u enkele dagen worden opgenomen in het ziekenhuis.
Een tamelijk nieuwe techniek voor een herniaoperatie is de endoscopische herniaoperatie. Hiervoor hoeft u niet onder narcose maar kan worden volstaan met een lokale verdoving. Aan weerszijden van het betrokken wervellichaam wordt een klein sneetje gemaakt waardoor de hernia wordt behandeld. Deze operatietechniek is vergelijkbaar met een kijkoperatie en aanzienlijk minder belastend voor de patiënt. Alleen bepaalde vormen van een hernia kunnen met deze techniek worden behandeld. Hoger gelegen hernia’s zoals een nekhernia kunnen niet met een endoscopische herniaoperatie worden verholpen.
Hernia voorkomen
Soms kan een hernia worden voorkomen door voldoende lichaamsbeweging en het in acht nemen van een gezonde leefstijl. Ook een beginnende hernia kan met oefeningen worden behandeld: wandelen, zwemmen en fysiotherapie. Een goede zithouding, slaaphouding en gezonde leefstijl en het doen van oefeningen dragen bij aan het voorkomen van een hernia of het genezingsproces van een beginnende hernia. Een herniaoperatie wordt dan ook vrijwel nooit binnen 6 tot 8 weken na het ontstaan van de klachten uitgevoerd. Alleen in zeer ernstige gevallen wordt binnen 8 weken na het ontstaan van de hernia besloten tot een operatie.
Scheef bekken en klachten van een hernia
Een scheefstand van het bekken kan leiden tot klachten aan onder meer de rug en nek, waaronder een hernia. De scheefstand van het bekken wordt door andere lichaamsdelen gecompenseerd: de rug of de benen/knieën. Indien men een scheef bekken compenseert met de rug dan zal de wervelkolom enigszins draaien. Deze draaiing van de wervelkolom heeft tot gevolg dat pezen en spieren verkeerd worden belast. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat een tussenwervelschijf uit balans raakt met een uitstulping van weefsel tot gevolg. Deze uitstulping kan gaan drukken op bepaalde zenuwen waardoor u erg veel pijn kunt krijgen. Deze klachten kunnen zich voordoen in de gehele wervelkolom waardoor klachten kunnen optreden in
• de onderrug
• het midden van de rug
• de bovenrug
• de nek, de schouders
Allerlei pijnklachten en andere klachten kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Naast de klachten van de hernia zoals pijn in de onderrug komen ook voor
• hoofdpijn en migraine
• pijn in het bekken, pijn in de heupen
• schouderpijn
• nekpijn
• restless legs
• pijn met uitstraling naar de ledematen
• pijn vanuit de bil naar een been
• tintelingen in de armen
• krachtsverlies
Kortom, een scheef bekken kan zorgen voor veel leed terwijl men zich niet bewust is van de processen die zich in het lichaam afspelen. Een herniaoperatie zorgt daardoor soms maar kort voor verlichting van de pijnklachten. Immers, het scheve bekken zorgt ervoor dat de hernia zich na enige tijd weer zal voordoen. Een scheefstand van het bekken kan men doorgaans met het blote oog niet waarnemen waardoor ook de juiste diagnose niet gemakkelijk kan worden gesteld. Bij KPR kunt u tijdens een intakegesprek laten nagaan of bij u sprake is van een scheef bekken. Dit onderzoek is pijnloos.
Hoe kom ik aan een scheef bekken
De oorzaken van een scheef bekken zijn groot. U kunt zijn gevallen met de fiets of van de trap maar ook struikelen of uitglijden, een verkeerde zithouding of slaaphouding kunnen een scheef bekken veroorzaken. Een scheef bekken zorgt ervoor dat uw gehele lichaam uit balans raakt met alle gevolgen van dien. Verkeerde gewoontes zoals onderuit op de bank zitten en weinig bewegen kunnen het bekken uit balans brengen. De kenmerken van een hernia kunnen nogal eens wijzen op een scheef bekken en de behandeling is in dergelijke gevallen eenvoudig én pijnloos.
Behandeling scheef bekken
Heeft u al enige tijd last van hoofdpijn, migraine, schouderpijn, nekpijn of vertoont u klachten van een hernia? De kenmerken van een hernia zoals pijn, moeilijk bewegen, tintelingen en zenuwpijn kunnen heel goed het gevolg zijn van een scheef bekken. Bij KPR kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek waarbij naast het bespreken van uw klachten ook een onderzoek naar de scheefstand van uw bekken wordt gedaan. Zowel het onderzoek als de behandelingen zijn pijnloos. Doorgaans zijn drie behandelingen voldoende om u van uw klachten af te helpen of deze aanzienlijk te laten verminderen. Soms is het nodig nieuwe leefregels in acht te nemen om te voorkomen dat de pijnklachten terugkomen of het bekken zich weer in een verkeerde positie zal gaan bevinden. Niet meer scheef op de bank hangen en een goed matras kunnen hierbij al goed helpen.