Rugklachten onderrug - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Rugklachten onderrug

Pijn in de onderrug is een veel voorkomende klacht en kan vele oorzaken hebben. Een onderliggende ziekte maar ook kou op de rug, een hernia, stress of een scheef bekken bijvoorbeeld. Rugklachten onderrug of pijn in de rug met uitstraling naar een been kan chronisch van aard zijn maar ook plotseling optreden. Bij spit bijvoorbeeld, schiet de pijn plotseling in de onderrug en kan men opeens bijna niet meer bewegen. Het kan erg lastig zijn te bepalen waar rugklachten onderrug vandaan komen; van de spieren of de gewrichten, van de tussenwervelschijven of van het bot zelf, de zenuwen of van de pezen.

Een MRI-scan of röntgenfoto geeft niet altijd uitsluitsel want zelfs als geen afwijkingen zichtbaar zijn, kunnen hevige rugklachten in de onderrug opspelen. Ook het omgekeerde is mogelijk: zichtbare afwijkingen zonder noemenswaardige klachten.

Het is vrijwel nooit een goed idee om met rugklachten bedrust te houden, integendeel. Blijven bewegen is meestal de beste optie. Bezoek bij langer aanhoudende klachten een arts want deze kan u het beste adviseren wat te doen tegen rugklachten onderrug.

Oorzaken rugklachten onderrug

Heeft u opeens last van rugklachten onderrug dan kan het gaan om spit, ischias of om een hernia. Veel klachten van pijn in de onderrug zijn het gevolg van een verkeerde houding. Het kan gaan om een verkeerde werkhouding maar ook om de slaaphouding of te veel hangen op de bank. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en tegenwoordig bewegen wij gemiddeld te weinig. Teveel zitten, zeker ook in combinatie met zwaarlijvigheid, kan klachten in de (onder)rug veroorzaken. We noemen dit ook wel onderbelasting van de rug.

Ook overbelasting van de rug kan rugklachten veroorzaken:

  • regelmatig tillen en draaien tegelijkertijd
  • een plotselinge verkeerde beweging
  • langdurig in dezelfde houding werken, staand of zittend
  • regelmatig worden blootgesteld aan trillingen
  • overgewicht
  • stress
  • een beenlengteverschil
  • instabiliteit van het bekken of een scheefstand van het bekken
  • eenzijdige belasting van de rug in een ongunstige houding.

In de meeste gevallen zal rugpijn na enige tijd vanzelf verdwijnen. Door meer te bewegen en verkeerde houdingen te vermijden kunt u zelf al veel doen aan klachten in de onderrug. Is de pijn zo heftig dat u niet meer kunt staan of zitten en uw dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren dan is het verstandig een arts te raadplegen. Ook als krachtsverlies optreedt in (een van de) benen, de pijn met de dag erger wordt of u gevoelsverlies in de benen bemerkt, is het beter uw huisarts te bezoeken.

Een hernia

Rugklachten in de onderrug zijn nogal eens het gevolg van een hernia. Een hernia is een uitstulping bij een tussenwervelschrijf. Het weefsel dat naar buiten wordt gedrukt kan een zenuw beknellen, waardoor rugklachten optreden. Een hernia kan voorkomen bij alle ruggenwervels, maar wordt het meeste gezien in de onderste wervels. Ook voor een hernia geldt dat men zelf veel kan doen om een hernia te voorkomen of de klachten van een hernia te verminderen. In sommige gevallen is een herniaoperatie nodig. De rugklachten onderrug door een hernia worden vaak vergezeld van uitstralingspijn naar de benen en/of krachtsverlies in de benen. Uitstraling van pijn van een bil naar een been is eveneens mogelijk. Een hernia kan vaak worden voorkomen door een gezonde leefstijl in acht te nemen:

  • niet roken en matig drinken
  • voldoende nachtrust
  • voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag)
  • een juiste werkhouding, zithouding en slaaphouding
  • vermijden van stress.

In ongeveer 80% van de gevallen zullen rugklachten onderrug ten gevolge van een hernia binnen 8 weken verdwijnen. Soms is fysiotherapie nodig en/of medicijnen en in enkele gevallen is een herniaoperatie nodig. Wel is het zo dat rugklachten kunnen terugkeren. Heeft u vaker last van rugklachten onderrug en weet u niet wat de oorzaak is? Een scheef bekken kan voor veel verschillende klachten zorgen, waaronder ook rugklachten. Het is zeker de moeite waard na te laten gaan of uw klachten het gevolg zijn van een scheef bekken.

Oorzaak rugklachten onderrug vaak niet bekend

Slechts in ongeveer 5% van de gevallen hebben rugklachten onderrug een aanwijsbare oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om overbelasting of onderbelasting, om een verkeerde beweging, ernstige afkoeling of een ongeluk zoals een val van de trap. De ergste pijn verdwijnt over het algemeen binnen twee weken en algeheel herstel volgt binnen 6 tot 12 weken. Soms helpt fysiotherapie en het nemen van pijnstillers zoals paracetamol. Bezoek uw huisarts als de pijn te hevig is, toeneemt in ernst of als u  andere bijkomende klachten heeft.

Een scheef bekken kan relatief eenvoudig worden verholpen door KPR-therapie. Maak een afspraak bij een van de centra in Nederland van KPR voor een intakegesprek. Tijdens de intake worden uw rugklachten onderrug en eventuele andere klachten besproken. Met behulp van de KPR-Plate wordt nagegaan of sprake is van een scheefstand van het bekken. Dit onderzoek is geheel pijnloos. Al na de eerste behandeling van een scheef bekken kan een aanmerkelijke verbetering optreden: minder pijn in de rug. Ook andere klachten kunnen hun oorzaak vinden in een scheef bekken:

  • restless legs
  • pijn in de rug, ook in het midden of boven in de rug
  • nekpijn
  • schouderpijn
  • hoofdpijn en migraine.

Klachten zoals tintelingen in de ledematen, krachtsverlies in de armen en of benen, pijn in de rug met uitstraling naar de benen zijn allemaal toe te schrijven aan een scheef bekken. Het is dan ook zeker de moeite waard te laten onderzoeken of u een scheef bekken heeft.

Meer over een scheef bekken

Het bekken kan om verschillende redenen uit de oorspronkelijke positie raken:

  • vaak verkeerd zitten; op het werk of thuis hangen op de bank
  • verkeerde slaaphouding, matras en/of hoofdkussen
  • een val of ander ongeval
  • struikelen, uitglijden
  • onderliggende ziektes
  • beenlengteverschil
  • erfelijke aandoeningen

Een scheef bekken ziet men niet met het blote oog, maar een klein verschil kan grote gevolgen hebben. Het hele lichaam kan uit balans raken als gevolg van een scheef bekken. Het scheve bekken wordt door andere lichaamsdelen gecompenseerd: de rug, de benen en/of de knieën. Om deze reden kan een scheef bekken dan ook voor klachten zorgen over het gehele lichaam: van benen en heupen tot rug, schouders en hoofd. Als het scheve bekken wordt gecompenseerd door de wervelkolom kan dit rugklachten onderrug tot gevolg hebben. Het spreekt vanzelf dat deze klachten doorgaans niet vanzelf zullen verdwijnen of steeds opnieuw zullen terugkeren.

Bij KPR kunt u uw bekken in de oorspronkelijke positie laten brengen, geheel pijnloos en in slechts enkele behandelingen. Heeft u al langere tijd last van rugklachten onderrug en weet u niet hoe u van de pijn moet afkomen? Heeft u al van alles geprobeerd, van medicijnen tot fysiotherapie, misschien zelfs een operatie ondergaan? Neem contact op met KPR voor een vrijblijvend intakegesprek en laat nagaan of uw klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken. Uw pijnklachten kunnen al na enkele behandelingen verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Soms kan de behandeling (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit uw zorgverzekering.


Geplaatst op 17 mei 2017