Schouderklachten - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Schouderklachten

De schouder is het meest beweeglijke gewricht van ons lichaam en bestaat uit het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Aan de bovenarm zit de schouderkop die vast zit aan het schouderblad en in de schouderkom een draaiende beweging kan maken. Op die manier kunnen wij onze arm bewegen. Aan alle delen kunnen zich problemen voordoen, met bijbehorende schouderklachten. Rond de schouderdelen zoals het schouderblad en de schouderkom bevinden zich pezen, spieren, bindweefsel en zenuwen die het gewricht zelf ondersteunen maar ook een verbinding vormen met onder meer de romp. Ook in de pezen en spieren kunnen zich problemen voordoen waardoor u last krijgt van schouderklachten.

Schouderklachten zijn dan ook zeer divers en kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Behandeling van schouderklachten bestaat uit onder meer pijnstilling, een operatie, fysiotherapie en andere therapieën zoals KPR. KPR-therapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het bekken weer in de juiste positie staat waardoor onder meer schouderklachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Schouderklachten en oorzaken

Instabiliteit van de schouder is een veelvoorkomend probleem. Aan de schouder worden hoge eisen gesteld en soms komt deze stabiliteit te kort door een defect maar ook een gevorderde leeftijd kan een rol spelen. De stabiliteit van de schouder worden gevormd door pezen, spieren en bindweefsel. Om de schouderkop bevindt zich een soort “jasje” en dit jasje bestaat uit bindweefsel. Ook de schouderkom is voorzien van bindweefsel. Er zijn verschillende bindweefselziektes die schouderklachten kunnen veroorzaken:

  • Lupus; kan ontstekingen in de gewrichten veroorzaken
  • Sclerodermie; auto-immuunziekte die verdroging en verharding van het bindweefsel veroorzaakt.

Er zijn tal van andere ziekten die schouderklachten kunnen geven zoals reuma, syndroom van Siögren, polymyositis of gemengde bindweefselziektes. Het is dan ook belangrijk altijd een arts te raadplegen als u langere tijd schouderklachten heeft die met een gewone pijnstiller niet overgaan.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan het bewegingsapparaat en schouderklachten worden dan ook vaak gezien bij reuma. De meeste vormen van reuma veroorzaken stijfheid en pijn in de gewrichten of in de spieren waardoor bewegen moeilijker wordt. Reuma kan een grote beperking opleveren in het dagelijks leven.

Schouderklachten zonder onderliggende ziekte

Schouderklachten kunnen het gevolg zijn van een onderliggende ziekte maar ook van een ongeval zoals een val of auto-ongeluk:

  • schouder uit de kom
  • schouderklachten als gevolg van inklemming
  • peesscheur van de spier

Andere oorzaken van schouderklachten zijn slijtage of een frozen shoulder (vastzitten van de schouder).

Sommige mensen zijn gevoelig voor kou en kunnen schouderklachten krijgen omdat zij langdurig bij een open raam hebben gezeten. Een verkeerde houding tijdens het werk, een verkeerd matras of verkeerde slaaphouding maar ook een uit balans geraakt bekken zijn mogelijke oorzaken van schouderklachten.

Schouder uit de kom

Een schouderluxatie (schouder uit de kom) is een schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet. Dit is een van de meest voorkomende schouderletsels en het kan uiteraard flinke schouderklachten veroorzaken. Een schouderluxatie kan een traumatische of niet-traumatische ontwrichting zijn.

Bij een traumatische schouderluxatie is sprake van een ongeluk waarbij hevige kracht wordt uitgeoefend op de schouder: een val op de arm (meestal met gestrekte arm) of op de schouder, een heftige stoot tegen de schouder (door een aanrijding bijvoorbeeld) of een heftige beweging zoals een werp met een bal. Vooral tijdens het sporten kan een schouder uit de kom raken: voetbal, rugby, skiën of basketbal bijvoorbeeld.

Een niet traumatische schouderontwrichting is doorgaans het gevolg van instabiliteit van de schouder. Deze instabiliteit kan het gevolg zijn van onderliggende ziektes, problemen met de gewrichtsbanden en de pezen die te rekbaar zijn of het gevolg zijn van eerdere schouderluxaties.

Deze instabiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd en kan soms zo ernstig zijn dat bij normale dagelijkse bewegingen of tijdens het slapen de schouder uit de kom kan raken. Hyperlaxiteit kan aangeboren zijn.

Behandeling schouderluxatie

Als uw schouder uit de kom is geraakt, kunt u het beste eerst de schouder koelen met behulp van een cold pack. Een cold pack bestaat uit ijsblokjes, gewikkeld in een handdoek of shirt en drukt u gedurende ongeveer 20 minuten tegen de ontwrichte schouder. Dit is om zwelling tegen te gaan en onderdrukt de ergste pijn. Een schouderluxatie kan een felle pijn geven. U meldt zich zo snel mogelijk bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis voor verdere behandeling. In het ziekenhuis zal uw schouder worden onderzocht, worden de schouderklachten besproken en wordt gekeken of de doorbloeding goed is, de zenuwvoorziening nog intact is en wordt de schouder teruggeplaatst in de kom. U krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving. In ernstige gevallen is soms een algehele verdoving nodig.

Na het terugplaatsen van de schouder is absolute rust voor de arm niet nodig. U dient wel enige tijd een draagdoek te dragen opdat de arm en de schouder rust krijgen. Deze rust zorgt er ook voor dat u minder pijn heeft. Soms zijn de eerste dagen pijnstillers nodig. Meestal volgt een behandeling met fysiotherapie en na enkele weken kunt u uw arm weer gebruiken zoals daarvoor. Volledig herstel van een schouder uit de kom duurt één tot drie maanden. In die periode is de kans groter dat uw schouder weer uit de kom raakt. U dient dan ook voorzichtig te zijn met het maken van onverwachte bewegingen.

Een schouderluxatie is niet gevaarlijk, wel pijnlijk. Ernstige beschadigingen van bloedvaten of zenuwen worden zelden gezien. Soms is het raadzaam een andere sport te gaan beoefenen, zodat u minder kans loopt opnieuw te worden geconfronteerd met een schouder uit de kom.

Schouderklachten door peesscheur

Schouderklachten door een peesscheur zijn onder meer een plotseling en hevige schouderpijn en het moeilijk kunnen opheffen van de arm. Een peesscheur wordt vaak over het hoofd gezien omdat de schouderklachten van een peesscheur ook lijken op klachten van andere schouderletsel. Een peesscheur kan het beste worden aangetoond met behulp van een MRI of echo onderzoek. Rond de schouder bevinden zich 4 pezen, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de schouder. Een scheur in één of meer pezen in het schoudergebied zijn vrijwel altijd het gevolg van een ongeval, zoals een val van de trap of tijdens het sporten. Bij oudere patiënten kan ook verzwakking van de spieren en pezen een oorzaak zijn van een peesscheur. De behandeling van een peesscheur hangt af van verschillende omstandigheden. Zo zal bij jongere mensen eerder worden gekozen voor een operatie, terwijl bij ouderen rust en medicatie veelal de beste behandeling is. Een peesscheur kan niet uit zichzelf genezen, zodat het belangrijk is dat u met schouderklachten altijd een arts bezoekt, opdat vastgesteld kan worden wat de oorzaak van uw klachten is en de behandeling kan worden ingezet.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder betekent letterlijk “bevroren schouder”. Dit heeft niet met temperatuur te maken, maar alles met de beweeglijkheid, of beter het gebrek daaraan. De schouder voelt stijf en men krijgt ernstige schouderklachten. De arm kan niet, nauwelijks of slechts met grote moeite worden gebruikt. De oorzaak van een frozen shoulder is een ontsteking in het schoudergewricht. Het kapsel dat zich om het schoudergewricht bevindt, krimpt en verdikt hetgeen schouderklachten veroorzaakt zoals pijn, stijfheid en gebrek aan beweeglijkheid van het gewricht.

De oorzaken van een frozen shoulder zijn naast leeftijd (oudere mensen krijgen vaker last van een frozen shoulder dan jongere) ook onderliggende ziektes of een periode van immobilisatie van de schouder. Onderliggende ziektes die een frozen shoulder kunnen veroorzaken zijn onder meer hartziektes en de ziekte van Parkinson. Een langere periode van immobilisatie van de schouder kan onder meer voortkomen uit een operatie na een breuk rond het schoudergebied.

De pijn van een frozen shoulder is vaak heftig en bevindt zich meestal aan de buitenkant van de schouder en soms aan de opperarm. Het bewegen van de arm is pijnlijk, soms zo pijnlijk dat dit onmogelijk wordt.

Behandeling frozen shoulder

De behandeling van een frozen shoulder kan lang duren, tot wel 3 jaar. Schouderklachten ten gevolge van een frozen shoulder kunnen worden verminderd door medicijnen. Behandelmethodes frozen shoulder:

  • operatie
  • fysiotherapie
  • medicatie
  • ontstekingsremmende injecties met cortisonen
  • manipulatie onder narcose.

Afhankelijk van uw leeftijd, de onderliggende oorzaak en de ernst van uw schouderklachten zal uw arts in overleg met u de meest geschikte behandeling kiezen.

Scheefstand bekken

Een scheef bekken kan leiden tot allerlei klachten, van hoofdpijn en migraine tot schouderklachten, nekklachten en pijn aan de benen of restless legs. Ook rugpijn wordt vaak gezien bij een scheef bekken. Een scheef bekken kan zijn oorzaak vinden in een verkeerde houding, zowel zithouding als slaaphouding, het gevolg zijn van een ongeval of samenhangen met leeftijd, een beenlengteverschil of een val van de trap. Een scheefstand van het bekken kan men doorgaans niet zien, het gaat immers om kleine verschillen. Zeker als voor schouderklachten of andere klachten geen oorzaak kan worden gevonden, is het zinvol na te laten gaan of uw bekken scheef staat. KPR heeft vestigingen in heel Nederland en kan tijdens een intakegesprek nagaan of u last heeft van een scheef bekken. Uw klachten worden tijdens de intake besproken: nekklachten en schouderklachten, klachten van de rug, de benen of hoofdpijnklachten. De behandeling van een scheef bekken is pijnloos en doorgaans volstaan enkele behandelingen om u van de pijn af te helpen of schouderklachten aanzienlijk te verminderen.

 Slijtage en inklemming van de schouder

 Schouderklachten kunnen hun oorzaak vinden in tal van omstandigheden. Een inklemming van schouderstructuren onder het schouderdak bijvoorbeeld. Ook slijtage in verband met gevorderde leeftijd kan schouderklachten veroorzaken en ervoor zorgen dat u uw armen niet goed meer kunt bewegen. Dit kan erg lastig zijn. Pijnstillers kunnen uitkomst bieden maar het is verstandig bij langer aanhoudende schouderklachten een arts te raadplegen.

KPR therapie als oplossing voor schouderklachten

Heeft u schouderklachten? Via een intake afspraak bij één van de KPR heeft verschillende locaties waar personen behandeld kunnen worden. kan vastgesteld worden of uw schouderklachten eventueel voorkomen uit een scheefstand van het bekken. Neem contact op of lees meer over de werkzijze.


Geplaatst op 17 mei 2017