Een bekkenscheefstand kan aanleiding zijn tot het afknellen van zenuwen, waardoor spierspanning en pijn kan ontstaan in rug en nek. Een scheefstand van het bekken kan worden veroorzaakt door een beenlengteverschil.
Er zijn echter twee soorten beenlengteverschillen:
1. Anatomisch beenlengteverschil
2. Functioneel beenlengteverschil
Ad 1. Een anatomisch beenlengteverschil is veelal aangeboren of kan ontstaan (op jonge leeftijd) als gevolg van een infectie van het bot of ook als gevolg van doorgemaakte breuk(en)/operaties van het bot van de benen/bekken.
Ad 2. Een functioneel beenlengteverschil kan ontstaan bijvoorbeeld ten gevolge van een val of door verzwakking/verkorting van spieren waardoor een asymmetrische houding kan ontstaan. Hierdoor kan een zgn. torsie van het bekken ontstaan waardoor er sprake is van een scheefstand van het bekken.
Door middel van ontspanning/behandeling van musculatuur/gewrichten (bijv. rug/heup etc.) kan de zgn. torsie stand worden opgeheven.
Om te bepalen of de KPR therapie geschikt is voor u, is het veelal mogelijk om een basisfunctieonderzoek te laten verrichten bij een van onze KPR therapiecentra. Zo kan de fysiotherapeut bepalen of de behandeling effectief voor u kan zijn.
Een scheefstand van het bekken kan ontstaan als gevolg van een anatomisch (lees aangeboren) beenlengteverschil of een functioneel beenlengteverschil. Dit laatste ontstaat door verkeerde krachten van spieren op het bekken waardoor er een verdraaiing in het bekken ontstaat. Een anatomisch beenlengteverschil kan niet worden opgeheven met de KPR behandelmethode. Een functioneel beenlengteverschil is daarentegen wel te behandelen en te corrigeren. U kunt bij het KPR centrum van uw keuze terecht voor meer informatie over het basisfunctieonderzoek.